Du er her: AU » Forskning » Forskningscentre » Peter Skautrup Centeret » Samlinger » Centrets samlinger » Båndsamlingen » Om båndsamlingen

Om båndsamlingen

Der er træk af det talte sprog, som selv den bedste lydskrift ikke kan gengive. Derfor har man så tidligt det teknisk var muligt optaget lydprøver. Centrets ældste prøver er et begrænset antal optagelser på grammofonplader foretaget i slutningen af 1930'erne - desværre med en meget mangelfuld lydkvalitet.

I begyndelsen af 1950'erne blev der foretaget enkelte stålbåndsoptagelser (der siden er overspillet til plastikbånd). På plastikbånd blev der i løbet af 1960'erne foretaget 122 optagelser fra en række punkter i Jylland.

En 5-årig bevilling (1971-1975) fra Statens Humanistiske Forskningsråd til dialektinstitutterne i Århus og København muliggjorde et omfattende optagelsesprojekt, der sikrede optagelser fra alle egne i landet. I denne periode blev der i Jylland optaget 798 bånd, og der foreligger nu optagelser fra næsten hvert andet sogn i Jylland.
Alle optagelser er digitaliseret og kopieret til CD. De originale bånd opbevares nu af Statsbiblioteket.

Enkelte korte prøver på dialekt har tidligere været publiceret under "Kulturnet Danmark" (på Statsbibliotekets hjemmeside). De kan nu høres her. Prøverne på jysk er udvalgt, lydskrevet og kommenteret af Peter Skautrup Centrets medarbejdere, medens prøverne på ømål er udvalgt, lydskrevet og kommenteret af medarbejdere på Afdeling for Dialektforskning (Københavns Universitet). Vi håber ved lejlighed at kunne supplere med flere sådanne prøver.

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 13.03.2012

Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus C

E-mail: au@au.dk
Tlf: 8715 0000
Fax: 8715 0201

CVR-nr: 31119103
EAN-numre: www.au.dk/eannumre

AU på sociale medier
Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

© — Henvendelser til webredaktør

Cookies på au.dk