Aarhus Universitets segl

Molske, var det noget man sagde på landet?

Læs mere i På godt jysk.

Foto: www.colourbox.dk Foto: Colourbox.dk

En henvendelse lyder sådan her: ”Vi kom til at tale om gamle ord og deres betydning. En af os kunne mindes at have hørt ordet molske eller moltske i sine bedsteforældres hjem i 1960’erne. Ordet skulle betyde: at smuldre, at nedbrydes eller lignende. Har selv prøvet at opspore ordet ­og ­dets­ betydning, ­men­ har­ ikke­ kunne ­finde­ ordbøger­ langt­ nok­ tilbage i tiden. Har måske været brugt på landet?”

Svar fra Viggo Sørensen:

Ordet molske har vi her på Jysk Ordbog mange indberetninger om, tæt fra Sydvestjylland (egnen fra Ringkøbing fjord og ned til Esbjerg-kanten), lidt mere spredt fra i Midtvestjylland (op til Agger) og i det sydøstlige Sønderjylland (lige inden for Sundeved).

Ordet bruges især om træ, der trøsker, rådner, muldner, opløses i småstykker (pga. fugt); men også om sten som smuldrer (fx i frost) el. rådne tænder; ja selv om stof, der skørner, ses ordet brugt. Det er beslægtet med muldenmuldet.
­ Samme­ ordrod ­genfindes­ også­ med ­andre ­afledningsendelser,­ men­ stort set samme betydning, fx mulstre (i det midtøstlige Sønderjylland og multne (i Sydøstjylland, fra Silkeborg og Samsø ned til Kolding).

Oprindeligt udgivet i Ord og Sag 42 af redaktionen, revideret webudgave 2023.