På godt jysk er Peter Skautrup Centrets podcast og sprogblog. Her behandler vi stort som småt: Hvad er vestjysk stød, og hvordan bagte man brød på Læsø i gamle dage? Læs og lyt med, når vi dykker ned i jysk sprog, kultur og historie. Podcasten er blevet til med støtte fra AUFF.
Medvirkende: Asgerd Gudiksen, Henrik Hovmark og Inger Schoonderbeek Hansen.
Finansiering: AUFF
I dette sjette afsnit af podcastserien På godt jysk fortsætter vi samtalen om dialektordbøger, og det kommer blandt andet til at handle om river, folketro og møddingskrabere.
Du kan finde det spændende dialektmateriale som Asgerd Gudiksen fortæller om på dialekt.dk.
Transskriptionen til dialektlydklippet fra Marstal findes nedenfor.
Transskription til podcastafsnit 6
Lydklip fra Marstal
Optaget i 1973. Meddeleren (f. 1887) fortæller om, hvordan de bryggede deres egen øl i hendes barndom.
INF: – Men til hverdag, da havde vi jo det sådan i al tarvelighed (.) Vi bryggede jo selv vort øl (.) – [INT.: – Jaahh –] – Og – det gik jo til, at vi skulle have noget – vi skulle først have noget byg sendt til mølle (.) Og den skulle males, og det skulle være til malt, og så fik vi det hjem (.) Og så den dag da – så skurede vi jo kar og havde travlt, det hele det skulle jo være så rent, så rent at – (.)
Og der måtte ingen komme til, min mor hun stod for styret; der måtte ingen komme ind i bryggerset den dag; for der måtte ikke komme nogen med – jeg tror nu nok, at det var lidt om (?) – med hekseri (.) – [INT.: – Jaahh –] – Det var der nu når –.
INT: – Ja, det har man godt hørt om (.) –
INF: – Ja, men det var der jo (.) Der var – der måtte ikke komme nogen ind (.) –
Og så blev der jo skuret, og så blev der fyret under vandet (.) Og så kom der jo så malt i og så –
gær (.) Og det her med at få gær – det måtte vi gå fra den ene gård til den anden og spørge, om de havde noget gær – om de havde brygget; for så skulle vi have den mest friske gær (.) Og så fik vi
jo – lånte vi jo en skål eller en mugge [dvs. krus eller kande], hvad der nu var –
og så fik vi den gær sat på (.) Og så måtte der ingen komme ind, da låste mor bryggersdøren (.)
Og så næstedagen så skulle vi ud (at) se – over (at) se om det havde gæret (.) Og hvis det havde gæret godt, så stod gæren op over et stort (…) Hvis det var fint, så var det rigtig hvidt gær, så ville det blive fint øl (.)
Går du og undrer dig over et jysk ordtryk eller lignende?